Bij het voorbereiden van een sessie over purpose, kwam ik weer eens de beroemde regrets of the dying tegen: de dingen waar mensen op hun sterfbed het meest spijt van hebben. Wat opvalt, is dat al die spijtbetuigingen te maken hebben met een leven dat niet echt door henzelf werd geleefd. Ik bedoel: ze hebben spijt over hun leven dat geleefd werd als een reactie op verwachtingen van anderen of van “de maatschappij”. Ze leefden niet proactief, niet vanuit hun persoonlijk elan, maar volgden onbewust een script dat anderen voor hen hadden geschreven. En dan, op het einde van hun leven, komt dit naar boven wanneer het eigenlijk te laat is. Ja, verschillende van die regrets waren voor mij alleszins herkenbaar…
Het deed me denken aan een eerste valkuil die we best vermijden wanneer wij willen werken aan een zinvol leven: het denken in termen van tekort. Het idee dat ik niet genoeg tijd, talent, relaties, middelen of geluk heb om een waardevol leven te leiden. Dat soort denken begint niet op je sterfbed, het begint vandaag al. Het goede nieuws? Ik heb vandaag de keuze om het anders te doen.
Waarom schaarste-denken je blokkeert
Schaarste-denken draait om fixatie op wat ontbreekt. We denken bijvoorbeeld dat we niet verstandig genoeg zijn om die studie af te ronden. Of dat we niet genoeg tijd hebben om dromen waar te maken. Of we vermoeden dat iedereen zoveel meer geluk heeft dan ons. Enzovoort. Dit soort gedachten leiden vaak tot frustratie, onzekerheid en ontmoediging. Je voelt je gevangen in wat je niet hebt en verliest de energie om verder te gaan. Als je hier niet uitkomt, domineren drie negatieve emoties je leven:
Boosheid omdat het lijkt alsof het leven niet genoeg biedt
Verdriet om alles wat je denkt te missen
Angst om te verliezen wat je wél hebt
Die emoties maken het moeilijk om vooruit te kijken en te groeien. Ze halen je focus weg van wat er mogelijk is en blokkeren je.
Van schaarste naar overvloed
Het doorbreken van schaarste-denken begint bij een eenvoudige maar radicale keuze: je richten op wat er wél is. Dit betekent niet dat je je dromen opgeeft, zeker niet, maar dat je kansen ziet in het hier en nu. Zo’n keuze brengt ons tot een aantal belangrijke handvaten:
1. Focus op wat je hebt
In plaats van steeds te denken aan wat ontbreekt, kijk ik naar wat er nú is. Dat kan een talent zijn, een netwerk, of een contactpersoon. Dit is mijn basis, mijn springplank.
2. Sta even stil en blik terug
Wat heeft mij geboeid in hetgeen ik heb meegemaakt? Wat gaf mij energie en wat juist niet? En waarom? Mijn unieke drive ligt in het ontdekken van wat mij écht bezielt.
3. Vergelijk jezelf niet met anderen
Ik kan beter stoppen met mezelf te meten aan de succesverhalen van anderen of aan maatschappelijke verwachtingen. Mijn weg is uniek en bestaat erin mijn eigen purpose te volgen met hart en ziel.
4. Wees dankbaar
Dankbaarheid is een gamechanger. Het helpt mij om het goede te zien, zelfs in moeilijke situaties. Iets wat ik iedereen kan aanbevelen: schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent – hoe klein ook. Count your blessings.
Je richten op overvloed, dat geeft energie
Als je zo leert denken in termen van overvloed, verandert je hele perspectief. Overvloed is immers het tegenovergestelde van schaarste of tekort. Je gaat kansen zien in plaats van obstakels. Dit brengt drie emoties met zich mee die je energie geven.
Dankbaarheid omdat je waardeert wat er nu al is, in plaats van boosheid
Vreugde omdat je kleine overwinningen kunt vieren, in plaats van verdriet
Vertrouwen omdat je ervaart dat er meer mogelijk is dan je dacht, in plaats van angst
Het loslaten van schaarste-denken begint met een fundamentele keuze en het is een proces dat dagelijkse oefening vraagt. Maar het is de moeite waard: er ontluiken steeds nieuwe mogelijkheden om je purpose te beleven.
In een volgende blog gaan we het hebben over een andere valkuil: de verleiding van activisme. Hoe blijf je trouw aan je purpose zonder je te verliezen in doen-doen-doen?
Comments